JACO

Pro zvětšení klikni na obrázek

Jaco Pastorius, celým jménem John Francis Pastorius (1. prosince 1951, Norristown, Pensylvánie – 21. září 1987, Fort Lauderdale, Florida), byl legendární jazzový a rockový baskytarista 70. let dvacátého století.

Pastorius se významným způsobem zasloužil o popularizaci bezpražcové baskytary. Mnozí jej považují za nejlepšího hráče na tento nástroj vůbec.

V letech 1975 až 1976 hrál se skupinou Blood, Sweat & Tears.

Muzice se věnoval již od svého mládí. V letech 1976 až 1981 hrál ve skupině Weather Report, kde působil také známý Joe Zawinul.

Nedokázal vyřešit své problémy s alkoholem a jinými drogami. Zemřel v roce 1987 po potyčce s vyhazovačem jednoho nočního klubu.

Diskografie
Jaco (1974)
Jaco Pastorius (1976)
The Birthday Concert (1981)
Word of Mouth (1981)
Invitation (1983)
PDB (1986)
Live in Italy (1986)
Jazz Street (1986)
Curtain Call (1986)

Zdroj: Wikipedie - Otevřená encyklopedie