OZZY

Pro zvětšení klikni na obrázek

Ozzy Osbourne (narozený jako John Michael Osbourne, 3. prosince 1948 Aston, Birmingham) je anglický zpěvák známý působením v heavymetalové skupině Black Sabbath, ale i svou sólovou dráhou. Od 80. let 20. století vystupuje sólově a je komerčně ještě úspěšnější, než ve skupině Black Sabbath.
Spolu se svou druhou ženou Sharon každoročně organizuje metalový festival Ozzfest. Má pět dětí – Jessicu (*1972), Louise (*1975), Aimee (*1983), Kelly (*1984) a Jacka (*1985).

Život
Osbourne se narodil v anglickém Birminghamu, čtvrti Aston. Jeho otec John Thomas „Jack“ Osbourne (1915–1977) pracoval na nočních směnách jako nástrojař v General Electric Company plc. Jeho matka Lillian byla nepraktikující katoličkou a pracovala v továrně na ranních směnách. Osbourne byl čtvrtým ze šesti dětí, měl tři starší sestry Jean, Iris a Gillian a dva mladší bratry, kterými byli Paul a Tony. Rodina žila v malém domě se dvěma ložnicemi na Lodge Road ve čtvrti Aston. Přezdívku „Ozzy“ měl již od základní školy.

Kariéra
Black Sabbath
V roce 1970 vydala skupina Black Sabbath eponymní album, které se ještě ten samý rok dočkalo platinové desky. S Black Sabbath vydal celkem 10 nahrávek, kterých se dodnes po celém světě prodalo přes 100 miliónů kusů. Black Sabbath podnikli několik celosvětových turné. V roce 1974 vystoupili na California Jam před 250 000 fanoušky.

Sólová dráha
Ozzy Osbourne v Cardiffu, 1981
V roce 1979 se vydal na sólovou dráhu. V roce 1980 vydal své první sólové album Blizzard of Ozz. Album brzy dosáhlo čtyřnásobné platinové desky. Během osmdesátých let vydal sedm alb, přičemž každého z nich se prodalo přes 2 milióny kusů. Na sólové dráze celkem prodal přes 70 miliónů svých desek. V roce 1983 koncertoval na pódiu US Festivalu před 250 000 lidmi. V roce 1985 vystoupil na legendárním benefičním koncertě Live Aid. V roce 1989 vystoupil na Moskevském mírovém festivalu. Byl to první velký rockový koncert západní hvězdy na území tehdejšího SSSR.

Během devadesátých let vydal pět alb. Každé z nich se stalo multiplatinovým a koncertoval po celém světě. V roce 1993 získal Grammy v kategorii "Best Metal Performance" za "I Don´t Want to Change the World".

Ozzfest, Osbournovi
V roce 1996 založili společně se Sharon, svou ženou a manažerkou v jedné osobě, Ozzfest, první národní hudební festival věnovaný hard rocku, který měl hledat a představovat nové talenty. Jeho vystoupení na tomto festivalu navštívilo 1,4 miliónu lidí. Ozzfest se koná vždy jednou ročně. Část zisku z Ozzfestu putuje na nejrůznější charitativní účely, mj. na Lifebeat.

Pokud by jste měli zájem o SPOLUPRÁCI - nabízím vám zajímavou provizi.
Po kliknutí na tlačítko se dozvíte bližší informace.

V roce 2000 se dočkal vlastní hvězdy na pověstném hollywoodském chodníku slávy. V roce 2000 obdržel další Grammy v kategorii Best Metal Performance (tentokrát jako člen znovu sjednocených Black Sabbath) za skladbu "Iron Man". Osbournovi byli hlavními protagonisty reality show The Osbournes, kterou vysílala hudební stanice MTV.

Diskografie - S Black Sabbath
Black Sabbath (1970)
Paranoid (1970)
Master of Reality (1971)
Black Sabbath, Vol. 4 (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (1973)
Sabotage (1975)
Technical Ecstasy (1976)
Never Say Die! (1978)
13 (2013)

Sólová alba
Blizzard of Ozz (1980)
Diary of a Madman (1981)
Speak of the Devil (1982) – koncertní album
Bark at the Moon (1983)
The Ultimate Sin (1986)
Randy Rhoads Tribute (1987) – koncertní album
No Rest for the Wicked (1988)
Just Say Ozzy (1990) – koncertní album
No More Tears (1991)
Live & Loud (1993) – koncertní album
Ozzmosis (1995)
The Ozzman Cometh (1997) – kompilace
Down to Earth (2001)
Live at Budokan (2002) – koncertní album
The Essential Ozzy Osbourne (2003) – kompilace
Prince of Darkness (2005) – kompilace
Under Cover (2005) – cover album
Black Rain (2007)
Scream (2010)
Memoirs of Madman (2014) - kompilace
Ordinary Man (2020)

Zdroj: Wikipedie - Otevřená encyklopedie